Terugblik 5 mei actie

Door de coronacrisis zitten veel kwetsbare mensen thuis waardoor eenzaamheid een groter probleem is dan ooit. Juist op een feestdag waarop we normaal de vrijheid vieren is dit extra pijnlijk. Op 5 mei rolde BuurtMaaltijden daarom het bestaande concept van een gratis maaltijd en een praatje eenmalig uit voor iedereen in Utrecht die op deze dag wat extra aandacht verdiende.

Video gemaakt door Wijnand Slurink & Luuk von Burg

Bewoners die een maaltijd ontvingen werden aangemeld door buurtgenoten, kennissen en Utrechtse initiatieven en organisaties. Vanuit duurzaamheidsoogpunt werd er zo veel mogelijk gekookt met overgebleven producten van lokale voedselleveranciers die anders weggegooid zouden worden. Vanuit verschillende locaties in de stad zijn meer dan 1000 maaltijden bereid en verspreid voor ruim 800 adressen. En er vonden zo’n 1000 voordeurgesprekken plaats. Daarnaast zijn er 60 maaltijdpakketten verstrekt waarmee Utrechtse thuiskoks voor hun buurtgenoten hebben gekookt.

Op deze dag die in het teken stond van verbinding zijn veel nieuwe contacten ontstaan. Tussen buurtbewoners onderling die nu samen wandelen of een boodschap voor elkaar doen, maar er is ook een grote groep van enthousiaste vrijwilligers opgestaan die hun hulp hebben aangeboden. Daarnaast zijn er betekenisvolle relaties ontstaan tussen verschillende Utrechtse initiatieven. Op dit moment onderzoeken we hoe we de verbinding die deze dag ontstaan is op een duurzame manier kunnen uitbouwen.

Aan iedereen die heeft geholpen deze fantastische dag mogelijk te maken: Heel erg bedankt!