Eugenie woont al 30 jaar in Overvecht en heeft vijf kinderen opgevoed in een omgeving waar armoede en eenzaamheid veel voorkomen. Ze is betrokken bij BuurtMaaltijden, waar ze helpt met koken en maaltijden bezorgt bij buurtbewoners, waaronder ouderen die vaak verborgen armoede en eenzaamheid ervaren. Eugenie benadrukt hoe belangrijk BuurtMaaltijden is voor het bieden van gezonde maaltijden, verbinding en een uitje voor velen. Zelf heeft ze armoede generaties lang gekend en ziet ze haar vrijwilligerswerk als een manier om anderen te helpen. Haar werk heeft haar diep verbonden met de mensen die ze helpt, en ze ervaart het als een grote verantwoordelijkheid, bijna alsof ze voor familie zorgt.
"We koken vegetarisch zodat iedereen zich welkom voelt. Zo kom je uit je eigen bubbel en leer je elkaars cultuur en manier van doen kennen."
Al 30 jaar woon ik in deze wijk en heb hier vijf kinderen opgevoed. De wijk ken ik dus goed en ik was altijd al betrokken bij De Boog, het buurthuis waar BuurtMaaltijden zit. Zo kwam ik vanzelf in aanraking met BuurtMaaltijden. Sinds twee jaar werk ik in het UMC, waar ik onderwijs geef over ‘Public Health in de wijk’. Vanuit mijn eigen ervaringen vertel ik de studenten hoe mensen met een laag inkomen rondkomen. Ik heb wel een andere insteek; de studenten werken echt mee, het moet geen aapjes kijken worden.
"In Overvecht is veel verborgen armoede en eenzaamheid."
We koken vegetarisch zodat iedereen zich welkom voelt. Zo kom je uit je eigen bubbel en leer je elkaars cultuur en manier van doen kennen. Generatie op generatie heb ik armoede gekend. Vanuit deze deskundigheid doe ik nu mijn vrijwilligerswerk. Ik ben rijk in andere dingen, zoals opleiding en werk. Toch moest ik veel fondsen aanvragen om mijn kinderen te kunnen laten sporten. Ik kan je vertellen dat dit veel gedoe gaf. Dat je ziek wordt van armoede weet ik daarom allang.
Bij BuurtMaaltijden krijgen mensen een gezonde maaltijd. Soms is dat de enige warme maaltijd van de week. Sommigen zie je daarom helemaal opgedoft binnenkomen, omdat het hun enige uitje van de week is. Het erge is dat zoiets als BuurtMaaltijden nog steeds nodig is. 30 jaar geleden leefde ik al in armoede en mensen leven nog steeds in armoede.
Daarnaast bezorg ik bij zes mensen in de wijk de buurtmaaltijden. Zo kom je echt achter de voordeur. In Overvecht is veel verborgen armoede en eenzaamheid, zeker onder ouderen. Een man hing altijd een tas aan de deur, want hij wilde niemand zien. Bij mij pakte hij een keer mijn hand vast. Ik trok niet terug, maar wenste hem een lekkere maaltijd toe. Hij deed de deur open. Dat vind ik iets heel belangrijks! Ik ben gehecht geraakt aan deze mensen. Als ik ziek ben, kan ik die mensen geen eten bezorgen. Het voelt dan alsof ik mijn kinderen in de steek laat.
Of je nu op zoek bent naar een lekkere, gezonde maaltijd of een gezellig gesprek, bij Buurtmaaltijden ben je aan het juiste adres.